Gastronomia

czyszczenia kuchni komercyjnych

Sprzątanie kuchni w gastronomii

Oferujemy usługę okresowego, gruntownego czyszczenia kuchni komercyjnych. W ramach usługi gruntownego sprzątania suchą parą doczyścimy uporczywe i tłuste zabrudzenia ścian, wyposażenia kuchni, podłóg, okapów oraz komór chłodniczych. Jednocześnie czyszczone powierzchnie zostaną zdezynfekowane. Dzięki wykorzystaniu przemysłowej parownicy wyposażonej w wiele rodzajów dysz, usuniemy brud z trudno dostępnych szczelin i zakamarków. Rezultatem usługi jest doczyszczenie mocno zabrudzonych elementów wyposażenia kuchni komercyjnej oraz eliminacja ognisk bakterii i wirusów. Nie używamy agresywnych środków chemicznych co przekłada się na bezpieczeństwo klientów i pracowników oraz wydłużenie żywotności sprzętu kuchennego i czyszczonych powierzchni. Zapraszamy do nawiązania kontaktu i rozmowy na temat wyzwań związanych z utrzymaniem czystości i higieny w twojej kuchni. 

Zaimponuj swoim gościom ponadprzeciętną czystością! Dodatkowo wypierzemy zabrudzoną tapicerkę krzeseł oraz doczyścimy podłogę na sali. 

Gruntowne czyszczenie kuchni komercyjnych suchą parą

Zapewnienie i utrzymanie czystości oraz higieny w kuchniach lokali gastronomicznych oraz pomieszczeniach pracy jest podstawowym obowiązkiem pracodawcy zgodnie z kodeksem pracy. Krótko mówiąc to pracodawca jest odpowiedzialny za egzekwowanie przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. 

Czysta i zadbana kuchnia komercyjna to fundamentalny aspekt prowadzenia działalności gastronomicznej. Podnosi ona bezpieczeństwo pracy pracowników oraz gości restauracji. Nieprzestrzeganie zasad BHP oraz zaniedbania dotyczące czystości w kuchni komercyjnej w konsekwencji mogą skutkować wystawieniem mandatu przez sanepid podczas niezapowiedzianej rutynowej kontroli. Inspektorzy Państwowej inspekcji Sanitarnej podczas kontroli zwracają uwagę min: stan czystości pomieszczeń, wyposażenia kuchni i używanych narzędzi pracy. Dodatkowo obszarem zainteresowania osób prowadzących kontrolę jest przestrzeganie zasad dezynfekcji. W przypadku stwierdzenia np. Braku utrzymania odpowiednich standardów czystości kuchni inspektor ma prawo do nałożenia mandatu. 

Codziennie sprzątanie jest podstawową formą dbania o czystość i higienę w gastronomii. W przypadku kuchni komercyjnych regularne sprzątanie gruntowne – tzw. deep cleaning jest niezbędna i konieczną czynnością w celu eliminacji źródeł bakterii dla których przestrzeń kuchenna jest doskonałym siedliskiem, ze względu na podwyższone działanie ciepła i wysoką wilgotność. Jedną z najbardziej skutecznych metod jest dezynfekcja powierzchni kuchennych za pomocą parownicy wykorzystującej suchą parę. 

Obecnie świadomość gości restauracji na temat utrzymania czystości w kuchni oraz dezynfekcji stale wzrasta np. Poprzez popularyzacje wiedzy i edukowanie w popularnych programach telewizyjnych. Klienci chętniej wybierają miejsca, które charakteryzują się wysokim standardem utrzymania czystości i higieny oraz firmy przestrzegającymi kryteria zasad HACCP. 

Doczyścimy głęboko zabrudzone kuchnie bez użycia środkowych chemicznych. Zainwestuj w ekologiczne i bezpieczne rozwiązania! 

TECHNOLOGIA UVC – Zaawansowane zabijanie zarazków i inaktywacja wirusów za pomocą światła UVC 180°C, ciśnienie pary o sile ciśnienia do 10 barów i moc 3500 W do usuwania ciężkich i uporczywych zabrudzeń!

Dlaczego warto wybrać profesjonalnego dostawcę usług sprzątania i dezynfekcji?

Sprzątnie gruntowne kuchni wykonane przez pracowników liniowych często nie przynosi oczekiwanego rezultatu. Istnieje kilka przyczyn. Jednym z powodów jest brak przeszkolenia i wiedzy w zakresie doboru i dozowania środków czystości. Nieodpowiednio dobrane środki czystości mogą nie usunąć zabrudzenia. Użycie zbyt silnego roztworu może doprowadzić do uszkodzenia czyszczonej powierzchni. W przypadku deep cleaningu istotny jest parametr czasu. Często pracownicy spieszą się ponieważ chcą jak najszybciej skończyć proces sprzątania. W wyniku tego ciężko dostępne powierzchnie i zakamarki, które są siedliskiem bakterii nie zostają doczyszczone. Ponadto pracownicy często nie są zaopatrzeni w odpowiednie narzędzia pracy przez co sprzątanie jest mniej wydajne i zajmuje więcej czasu. Dodatkowym problemem może być zużywanie zbyt dużej ilości wody i detergentów chemicznych. Używanie silnych preparatów czyszczących, które jest niezbędne w przypadku tradycyjnego sprzątania gruntownego musi być przeprowadzone przy uwzględnieniu najwyższej ostrożności.  Profesjonalna firma sprzątająca powinna dysponować procedurami sprzątania oraz zdezynfekować sprzątaną powierzchnie. 

Deepcleaning kuchni dla twojego biznesu.

Usługa gruntownego czyszczenia kuchni komercyjnych dedykowana jest dla małej i dużej gastronomii np. Food tracków, pizzerii, punktów gastronomicznych z kebabem, restauracji. Nasze usługi realizujemy także w hotelach, firmach cateringowych oraz salach weselnych. Używana przez nas parownica posiada certyfikat, potwierdzający jej wysoką skuteczność w przemyśle spożywczym. Zadzwoń bądź wypełnij formularz kontaktowy. Razem zdefiniujemy obszary i plan działania oraz ustalimy termin wykonania usługi. Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania. Zachęcamy także do odwiedzenia sekcji FAQ.

Wpisy blogowe